در دوستی با دوست خود اندازه نگهدار، بخاطر آنکه شاید روزی با تو دشمن شود، و در دشمنی با دشمن خود نیز اندازه نگهدار، بخاطر آنکه شاید او نیز، روزی با تو دوست شود.
در دوستی و دشمنی نیز، همچون مسائل دیگر، باید میانه روی کرد و اندازه نگهداشت. چون زیاده روی در دشمنی و یا دوستی نیز، ممکن است زیان هایی متوجه ما سازد، که دیگر قابل جبران نباشد.
وقتی با کسی دوست میشویم، نباید در معاشرت با او آنقدر زیادهروی کنیم، که بیش از اندازه به حریم زندگی ما نزدیک شود، و تمام اسرار ما را بداند. زیرا ممکن است روزی بین ما اختلافی پیدا شود و آن دوست، به صورت دشمن ما درآید. در آن صورت، او چون تمام اسرار ما را میداند و از آنچه در حریم خانواده ما میگذرد آگاه است، میتواند از دانسته های خود، بر ضد ما سوء استفاده کند، و ضربه هایی به ما بزند، که دیگر قابل جبران نباشد. در دشمنی نیز باید میانهرو باشیم و اندازه نگه داریم. یعنی نباید دشمن را آنقدر آزار و اذیت کنیم، و آنقدر دربارهاش سخنان زشت و زننده بگوئیم، که اگر روزی با یکدیگر دوست شدیم، به خاطر کارها و حرف های خود، شرمنده و خجل باشیم.
مطالعه بیشتر
منابع:
۱ـ نهج البلاغه، کلمات کوتاه، شماره ۲۶۰ ۲ـ پندهای کوتاه از نهج البلاغه، ص ۸۹
قرآن کریم گنجینه ای است از علوم و معارف قدسی که از عالم ربوبیت به عالم دنیا نازل شده است. چون این کتاب جهت تأمین خواسته ها و رفع نیازهای انسانها برای زمانهای نامحدود بوجود آمده است، پس طبعاً باید حاوی علوم نامحدودی باشد، چون نیازهای علمی انسانها در زمانهای نامحدود و در مجموع سطح جهانی و درجات و ابعاد مختلف زندگی هم نامحدود است.
انسان برای به دست آوردن پیروزی، باید صبر و شکیبایی داشته باشد. زیرا کسی که در برابر مشکلات زندگی، صبور و بردبار باشد، میتواند با حوصله و شکیبائی، سرفرصت فکر کند و راه های مختلف را بررسی و آزمایش کند، و سرانجام، از میان آنها، راهی را که به پیروزی میرسد برگزیند.
خداوند، انسان را به صورت موجودی «آزاد»، و دارای شخصیت و عزت نفس آفریده است. و به او عقل و شعور و نیروی درک و دریافت، و قدرت اراده بخشیده است، تا اندیشه خود را به کار اندازد، از نیروی بدنی خود استفاده کند، و با قدرت فکر، و تن دادن به کار و تلاش، در کمال آزادی و سربلندی، زندگی شرافتمندان های را دنبال کند.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه