روزه داران در ماه رمضان، میهمانان خدا و اهل کرامت الهی اند. هر کس ماه رمضان بر او وارد شود و او روزش را روزه بگیرد و بخشی از شبش را به عبادت و نماز بایستد و از آنچه خداوند بر او حرام کرده، پرهیز کند، بدون حساب وارد بهشت می شود. با این توجّه، روزه داری در ماه مبارک رمضان، از جمله عبادت هایی است که آثار و برکات فراوانی را به ارمغان می آورد. در نوشتار حاضر به مفهوم روزه، ضرورت آن و برخی از فواید روزه داری اشاره می کنیم.
رمضان بر تمام ماههای دیگر فضیلت دارد چنانچه خداوند این ماه را مختص به خود و قرآن کریم و تهذیب و خودسازی ميداند. ماهی که سرنوشت انسانها در یکی از شبهای آن یعنی قدر رقم میخورد.
یکی از بزرگترین مشکلات جامعه ما ترویج بیحیایی در سه رابطه دیداری، گفتاری و رفتاری است. حیاء یک امر اکتسابی نیست، بلکه یک امر غریزی یعنی یکی از مواهب الهی است. انسان مجموعه ای از غرایز و فطرت ها است و یکی از غرایز او نیز «حیا» است. در معارف ما از حیاء به «پوشش روح» نیز تشبیه شده است.
«الا و ان من اتباع امرنا الورع». یعنی باید از محرمات الهی اجتناب بکنید. اگر کسی به شما بد گفت، نباید زبان شما از حد عفت خارج شود. اگر زبان از حد عفت خارج بشود، وامصیبتاه باباجان! اگر در نماز جماعت شرکت کنید، ولی زبان شما عفت نداشته باشد، تمام اعمال شما عاطل و باطل خواهد شد.
وقتی به مرحلۀ تقوی برسد، آن وقت است که انسان از عبادت لذّت میبرد و عبادت برای او اثر دارد. یعنی یک نماز، نورانیت برای او میآورد. نمازی که میخواند با قبل از آن تفاوت دارد، روزهای که میگیرد، یا عمل خیری که انجام میدهد با قبلش تفاوت دارد.
به طور معمول، انسان در چهار محیط خانوادگی، آموزشی، رفاقتی و شغلی روش میگیرد؛ فضای پنجمی هم داریم که حاکم بر هر چهار محیط است.
انسان اگر خود را از سر راه خود برداشت، ديگر نياز نيست يكيك نارضايانش را از ميان بردارد.